Po wczytaniu modelu, nie ma niektórych tekstur
#1
Witam serdecznie.
Niestety, ale po wczytaniu modelu, który zapisałem w z3d, niektóre tekstury mi zniknęły, zamieniły się i są one jako default material.
Nie powiem, załamałem się, a jeszcze bardziej, gdy po testowej zmianie koloru i zapisaniu, nadal model traci te tekstury.
Są to same kolory, więc nawet jakby tekstury brakowało, to kolorystyka by została, a wnętrza drzwi, które powinny być w kolorze karoserii, silnik, które miał różne odcienie czarnego plastiku, raptem mają jedną teksturę... Pomyślałem więc, że wezmę jakiś model z GTA SA oryginalny i wrzucę do niego części z BMW i zapiszę w DFF i wtedy po wczytaniu następuje crash (choć jeszcze muszę spróbować wrzucić pojedyncze modele i zobaczyć, czy dalej jest taki problem w przypadku DFF). Następna ciekawa rzecz, to taka, że auto robiłem do... rana, była to około 6:30, a ostatni zapis w autosave miałem z 2:30, więc coś nie halo. Dodam też, że tekstury z odcieniami czarnego itd. nadal są tylko są nieużyte! Też mógłby ktoś pomyśleć, że może to wina tego, że tyle odcieni czarnego dałem i program mógł zgłupieć, ale w takim razie, czemu wywaliło mi teksturę z wejściem na klucz w drzwiach...

Napisałem chyba wszystko co na razie wiem i sprawdziłem.
Jeśli wiecie co może być przyczyną, to napiszcie, gdyż na tym samym kawałku modelu spędziłem ponad 15h. bo dopracowuje wszystko idealnie jak mogę, a nawet daję niektóre zamienniki tekstur na modele 3d, takie jak niektóre śrubki itp. i nie chcę stracić tego modelu.
Jakby co, to model z Forzy.

Tu zdj poglądowe:



[Obrazek: 37672909366_d120645462_o.png]  



EDIT: Okazało się, że da się zapisać w DFF, musiałem zmienić dwie nazwy plików, bo zwyczajnie w świecie zastępowały dummy, więc logiczne i zapisuje też tekstury.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak env na modelu wr2player 4 408 08-26-2017, 16:06 PM
Ostatni post: Gekon
  Cień na modelu Scott 2 651 02-28-2016, 09:00 AM
Ostatni post: Scott
  Brak cieni na modelu ZelekDobryJest 7 1,235 02-13-2016, 16:16 PM
Ostatni post: ZelekDobryJest
  białe kropki na krawędziach modelu Krystofer 9 1,160 12-20-2015, 23:24 PM
Ostatni post: Hipciooo
  Crash po wrzuceniu modelu do gry Tomuś 3 925 08-19-2015, 19:46 PM
Ostatni post: Tomuś
  Dziwny wygląd tekstur w 'Material Editors' - jak temu zaradzić? Forbiśś. 4 1,060 04-06-2014, 20:02 PM
Ostatni post: Forbiśś.
  Pomimo ustawienia parametrów "env", na modelu wciąż nie ma połysku. Komek 2 771 03-19-2014, 18:22 PM
Ostatni post: Komek
  Jeden element mogę oteksturować wyłącznie jedną teksturą. Jak nałożyć wiele tekstur? Skrzypo 5 1,313 03-19-2014, 07:14 AM
Ostatni post: Skrzypo
  Import modelu z Forzy 4 do Zmodelera Exodus 5 959 02-16-2014, 21:41 PM
Ostatni post: Gekon
  Obrócenie modelu w drugą stronę - "odbicie lustrzane" Wester 2 4,538 02-09-2014, 14:28 PM
Ostatni post: Wester



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Profil Wyślij PM E-mail Znajdź wszystkie posty Znajdź wszystkie tematy Narzędzia moderacji Narzędzia administracji